Keuring uitleg

Algemeen

Als lid van de Zilver Tetra kun je meedoen met de keuring. Uiteraard is dit niet verplicht! Het kan erg leuk en leerzaam zijn om te weten hoe je je 'bak' kunt verbeteren. Je kunt je aquarium, terrarium of paludarium laten keuren door een speciaal opgeleide keurmeester. Deze keurmeesters keuren volgens de keurwijzer, maar we blijven mensen, dus er zal altijd verschil zitten in de meningen en interesses tussen keurmeesters. Je kunt er zelf de dingen uitpikken die jij interessant vindt om aan te pakken. Keurwijzers kun je hier vinden. De meeste keurmeesters zijn mannen, maar door de jaren heen zijn er ook een aantal vrouwelijke keurmeesters (geweest). De Vijver laten we, bij voldoende deelnemers, keuren door Willem Marelis (Voorzitter Zilver Tetra).

Huiskeuring

De keuring is een jaarlijkse gebeurtenis die start bij de verenigingskeuring. Dit is meestal zo rond oktober/november en voor de vijver net na de zomervakantie. Nog datzelfde jaar volgt de uitslag en wordt er bekent gemaakt tijdens een verenigingsavond, die speciaal aan de keuring is gewijd, wie zich de kampioen mag noemen van zijn club (vijverkeuring- en huiskeuringuitslag worden niet tegelijkertijd gehouden). Hier is nog geen onderscheid. De categorieën aquarium (zee- en zoetwater), paludarium en terrarium zitten allemaal bij elkaar.

 

De Districtkeuring

Bij het District worden alleen de nummers 1 van hun categorie afgevaardigd. Daarin heb je gezelschapsaquaria (A1), Biotoopaquaria (A2/A3), Zeewater (B1/B2), paludarium en terrarium (C1/C2) en Vijver (D1/D2). De keuring is rond januari/februari en de uitslag rond maart. Word je hierbij 1ste dan mag je naar de landelijke keuring en behoor je tussen de beste van Nederland!

De landelijke keuring

Het kan ook voorkomen dat er landelijk teweinig deelnemers zijn en dat ook nummer 2 of zelfs 3 van de District uitslag doorgaan naar Landelijk. Normaal komt er 1 keurmeester langs om je 'bak' te keuren, maar met de landelijke keuring komen er 2 bondskeurmeesters langs die onafhankelijk van elkaar punten toekennen. Onze leden Oscar Meerwijk (zeewater) en Eliene Roelse (landschildpadden terrarium/paludarium) hebben dit al eens mogen meemaken! Dit is uiteraard een hele prestatie. In oktober is de uitslag op de Landelijke dag van de NBAT. De deelnemers komen met een foto van hun betreffende bak en samenvatting keuring in "het aquarium" (landelijk tijdschrift) van de NBAT

 

Website Sponsors

Marelis Vis & Gerei

Marelis vis en gerei

Hybrid Saas